SAMENWERKING VLAAMSE OVERHEID EN RAAD VOOR AARDWETENSCHAPPENNa jaren ijveren en onderhandelen is er een overeenkomst tot stand gekomen tussen de Vlaamse Overheid en de RAW-CST, ondertekend door de Minister van Openbare werken, Hilde Crevits .
Dit is een eerste mooi resultaat van de samenwerking tussen de aangesloten clubs van de RAW.
Deze overeenkomst zou ons in de toekomst de toegang moeten waarborgen om fossielen en mineralen te zoeken op plaatsen waar openbare werken worden uitgevoerd ( havenwerken - tunnels e.a. )
Een volgende stap is WalloniŽ, waar de onderhandelingen al gestart zijn en men hopelijk vlug het Vlaamse voorbeeld volgt.
In een latere faze komen ook nog de private vindplaatsen aan bod.
De RAW en alle aangesloten leden danken volksvertegenwoordiger Carl Decaluwť voor zijn steun bij het tot stand brengen van deze convenant.

lees hier de volledige tekst van de overeenkomst

Update: juni 2009


                               

OBOURG - WARQUIGNIES

zie ook bij Gallerij

Update: mei 2009


                                EHBO CURSUS

Lithos neemt het ernstig met de veiligheid op de zoektochten.

Naast ons streng veiligheidsbeleid met aandacht aan voorzorg, kledij en veiligheidsprocedures kijken we ook verder. Voor de leden werd een cursus georganiseerd waarop een ervaren hulpverlener van de spoedafdeling ons de elementaire zaken van de EHBO bijbracht.
De meeste aandacht ging daarbij naar kwetsuren eigen aan onze hobby, als gevolg van vallende en wegspattende steenbrokken of valpartijen.
Maar ook hulpverlening bij zwaardere ongevallen kwam aan bod, zoals reanimatie, spalken e.d.
De EHBO koffer werd ook aangevuld met diverse nuttige zaken ( die we hopelijk nooit zullen nodig hebben ).
Een initiatief dat zeker moet herhaald worden en interessant is voor alle leden, ook buiten onze hobby.
zie ook de foto's op de fotogallerij

Update: augustus 2008


CROCODILUS YOERIENSIS

Update: april 2008


                                TENTOONSTELLING  FOSSIELEN UIT DE KLEIPUT AMPE TE EGEM

Op de tentoonstelling worden de resultaten tentoongesteld van een drie jaar durende opgravingscampagne in de kleiputten van Egem. In die putten komt een unieke geologische laag aan de oppervlakte uit het Eoceen (nml. Het Ypresiaan, ouderdom ong. 50 miljoen jaar). Behalve in Egem is deze laag slechts op een paar plaatsen in de wereld bekend, waarvan Egem de rijkste fauna vertoont en zeer goed wetenschappelijk onderzocht werd.

De getoonde verzameling werd door leden van Lithos-Harelbeke in de kleiput zelf opgedolven en verder uitgeprepareerd en in kaart gebracht, dit mede met wetenschappelijk advies van professor E. Steurbaut van het Koninklijk Belgisch instituut voor natuurwetenschappen.

 De fossielen, waaronder zeldzame schelpen, zeeŽgels, haaientanden, plantenresten e.d. geven een beeld van de fauna en flora in die periode . De zeespiegel was toen hoger en Egem en omgeving was een kustgebied met ondiep water en subtropisch uitzicht, waar tientallen meters sediment afgezet werden in zee. Het ganse gebied en het klimaat was wellicht vergelijkbaar met het huidige Caraibisch kustgebied.

Sommige gevonden fossielen hebben nu nog levende afstammelingen, maar vele soorten zijn uitgestorven of volledig geŽvolueerd. Een opmerkelijke vondst is een unieke tropische boomstam, waarvan een drietal meter kon vrijgelegd en geconserveerd worden. Een groot stuk ervan wordt tentoongesteld. Er zijn ook zeer zeldzame haaien- en roggetanden te zien, van soorten die wereldwijd bijna alleen in Egem gevonden worden, maar ook daar slechts zeer uitzonderlijk. Een belangrijke schakel in de evolutie.  

De volledige collectie van de stukken worden vanaf  22 februari 2008 permanent tentoongesteld in het gemeentehuis van Pittem en zal ook verder worden aangevuld wanneer de gelegenheid zich voordoet. Dankzij de interesse en de medewerking van het gemeentebestuur wordt op die manier een uniek erfgoed geconserveerd en tentoongesteld voor het grote publiek.   

Update: feb 2008